KIA een struikelblok voor zzp'er die zelf aangifte inkomstenbelasting doet

Zeven op de tien startende zzp'ers die dit jaar zelf hun aangifte inkomstenbelasting doen, weten niet goed hoe fiscale aftrekposten werken. Vooral het gebrek aan kennis over de KIA zorgt ervoor dat veel ondernemers meer belasting betalen dan nodig. Ook weten veel starters niet dat ze hun pensioeninleg en AOV-premie mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de online bank Knab onder ruim 1.000 zzp'ers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 46 procent  van alle startende zzp'ers dit jaar zelf de aangifte inkomstenbelasting doet. Dat percentage neemt af naarmate de ervaring toeneemt. Ervaren zzp'ers laten het vaker over aan een boekhouder. Maar juist die startende zzp'er zegt weinig kennis te hebben van aftrekposten. Van alle starters die zelf aangifte doen, geven zeven op de tien aan het principe 'aftrekposten' niet goed te kennen. Bij de ervaren zzp'ers gaat dat om 'slechts' drie op de tien.

Vooral het gebrek aan kennis over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kost veel zzp'ers geld. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf startende zzp'ers recht heeft op deze aantrekkelijke aftrekpost, zonder dat ze het zelf weten. Het gaat om zzp'ers die zelf aangifte doen; zij laten zo dus honderden euro's liggen, zo concluderen de onderzoekers.

Financieel expert Oskar Barendse van Knab laat zien dat dit voordeel behoorlijk kan oplopen: "De starters uit ons onderzoek die in aanmerking komen voor de KIA, investeerden afgelopen jaar gemiddeld zo'n € 4.000 in bedrijfsmiddelen. Daarvan mag je maar liefst 28% aftrekken van je winst. Dat is € 1.120. Valt je belastbaar inkomen in de hoogste belastingschaal? Dan levert dit je € 554,40 belastingvoordeel op. Dat voordeel is uiteraard nog groter als je meer hebt geïnvesteerd."

Tot slot zegt 64 procent van alle startende zzp'ers die in 2023 meer dan € 450 hebben geïnvesteerd, niet te weten wat 'willekeurig afschrijven' inhoudt. Op de website van Knab staat een tabel waarin de kennis van de zzp'er per specifieke aftrekpost is weergegeven.

Bron: Knab

 

Recente tweets

Volg ons

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
RSS icon

Recent nieuws

gepubliceerd 2 maanden 3 weken geleden

Contact

JB Administraties en Belastingen
Zanddijk 1
9321 TL  Peize
T: 050-5034279
M: 06-51.249.373
E-mail adres JB Administratiekantoor

Online boekhouden

Inloggen online boekhouden

Copyright 2022 | Disclaimer | Privacy Back to Top |

Back to Top